Coques de sobrassada de Menorca, una recepta de s'àvia
S'han acabat les vacances! Els nens han començat un nou curs escolar i les famílies tornen a la rutina.
El treball que ara faran els més petits i els joves estudiants requereix que ens esforçem en la preparació de
bones berenetes que els donin forces per fer els deures.
Com sempre, apostem per
productes menorquins. Els
embotits tradicionals fets amb matèries primeres de primera qualitat són un excel·lent aliment.
Avui volem compartir amb vosaltres una recepta de Menorca. S'elabora amb
sobrassada i l'hem vist al blog
Sa cuina de na Roser. En explica com es fan les
coques de sobrassada de la seva àvia Tonyita.
T'animes a provar?
Ingredients:- 600 grams de farina.
- 200 grams de mantega de porc.
- llevat fresc (uns 20-25 grams)
- 250 ml. d'aigua tèbia (segons la recepta de la meva àvia 3/4 parts d'un got)
- sobrassada
- mantega de porc fosa per pintar les galetes.
- sucre per empolvorar les galetes abans d'enfornar.
Per preparar la massa posem la farina en un bol, formem un forat al centre, afegim la mantega de porc a temperatura ambient, l'aigua tèbia i el llevat i anem barrejant amb les mans. Un cop ben barrejats tots els ingredients, pastem fins a aconseguir una massa elàstica.
Amb un corró estirem la massa fins que quedi ben prima. El gruix és al gust de cadascú, a mi m'agraden més primes però la meva àvia les feia més gruixudes. A més gruix queden menys cruixents. També hem de tenir en compte que un cop al forn tant el gruix com la mida augmenten.
Amb un tallapastes rodó anem formant les galetes i les posem sobre una safata de forn prèviament folrada amb paper d'enfornar.
Amb un pinzell pintem les galetes amb una mica de mantega de porc que haurem fondre prèviament. Posem una mica de sobrassada al centre i just abans d'enfornar les posem sucre per damunt a totes.
Coure al forn a 180 º. El temps dependrà del gruix i mida de les galetes. Les meves són bastant primetas i petites (4-5 cm de diàmetre) i triguen uns 10 minuts, encara que com dic sempre, cada forn és diferent.